Samen naar het museum

Pagina top navigatie elementen

"Ik moest wel aan de bak zeg! Mijn zoon zag de oplossing vaak sneller dan ik! Leuk om hem zo gemotiveerd bezig te zien."

Transcript

OUDER: Jullie vormen een team. Door goed samen te werken kunnen jullie de cold case oplossen.
KIND: Het eerste teamlid is slimme  vos. Jij doet het veldonderzoek. Jij bent een echte speurneus: je kan graven kijken voelen ruiken en stopt niet voordat je de juiste informatie gevonden hebt. De CC foon, cold case foon, helpt jou met het vinden van informatie. De CC foon kan namelijk geheime codes scannen en onzichtbare informatie zichtbaar maken. De informatie helpt jullie om de cold case op te lossen.
OUDER: Het tweede teamlid is de wijze uil. De wijze uil zoekt de juiste informatie bij elkaar uit de cold case koffer en zorgt goed dat alle informatie goed gesorteerd wordt. De wijze uil kan daardoor soms dingen uitleggen aan de slimme vos. De wijze uil stelt ook goede vragen die de slimme vos dan ook weer kan onderzoeken en geeft tips. De CC form helpt de wijze uil hierbij met tips op het scherm.
KIND: Eerst gaan jullie onderzoeken van voor soort dier het slachtoffer is.
OUDER EN KIND: Planteneters, alleseters, vleeseters.
OUDER: Om erachter te komen wat voor soort dier het slachtoffer is, kijken jullie naar voorwerp 1.
KIND: Het is overblijfsel van het slachtoffer. Bespreek wat voor die het kan zijn en wat het dier graag at.
OUDER: Dit is voorwerp 1. Wat voor voorwerp zou het kunnen zijn?
KIND: Eh.. ja.. een gebit  van een dier.
OUDER: Van een dier. En wat voor een dier?
KIND: Denk een alleseter, het zijn redelijk scherpe tanden maar ook weer niet van...
OUDER: Die groefjes daar, ik denk dat het van een planteneter is.
KIND: …en ook weer niet van die platte dingen van een planteneter.
OUDER: En wat denk je dat die graag at dan? Kijk hier met die ribbeltjes enzo dat zie je heel vaak bij planteneters. Dus ik denk dat het in ieder geval ook een dier is dat planten eet. Waar konden we uit kiezen ook alweer? Planteneter, vleeseter of?
KIND: Alleseter.
OUDER: Alleseter, dus.
KIND: Planteneter.

Je herkent het vast wel: je gaat het museum in, je kind rent door alle tentoonstellingen heen en binnen een uur staan jullie weer buiten. Heb je daadwerkelijk iets kunnen zien van het museum? En heeft je kind wat van dit uitstapje geleerd?

Een museumbezoek kan wel degelijk een gezellige en leerzame ervaring zijn voor zowel ouder als kind. Wat is het geheim? Wederzijdse afhankelijkheid! In het filmpje zie je vader en zoon, in de rol van Wijze Uil en Slimme Vos, samen op onderzoek uitgaan bij Naturalis Biodiversity Center. Zij namen deel aan het project 'Ouders ogen geven' en in binnen dat project werd gebruikgemaakt van de app 'Stille Getuigen'. Met deze app losten ouder en kind een coldcase in de Oerparade (één van de tentoonstellingen van Naturalis) op. Ze deden samen opdrachten en hadden elkaar nodig om de coldcase op te lossen. Deze wederzijdse afhankelijkheid zorgt voor betrokkenheid bij het kind waardoor hij/zij daadwerkelijk kennis opdoet. En als ouder krijg je ook de kans om het museum eens goed te bekijken. Kortom, het museumbezoek wordt daadwerkelijk een gezellig en leerzaam dagje uit!

In het filmpje zie je vader en zoon in interactie met elkaar. Wil je meer weten over hoe je door middel van vragen stellen of uitleg geven ervoor kunt zorgen dat je kind kennis opdoet van het museumbezoek? Kijk dan hier voor tips en voorbeelden.

En luister hier waarom een onderzoekende houding essentieel is voor de kinderen van nu en de volwassenen van de toekomst.